
Heb je met spoed een ambulance, brandweer of politie nodig? Dan mag het noodnummer 112 gebeld worden. Zie je dat iemand in levensgevaar is of heb je het gevoel dat iemand direct zorg nodig heeft, dan is het van levensbelang om het noodnummer te bellen. Lees in onderstaand artikel meer over wanneer je wel en wanneer je niet 112 mag bellen.
Tip: Wil je op de hoogte blijven van het laatste 112 nieuws? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws op Hardnieuws.nl.
Wanneer de huisarts bellen?
Heb je klachten of problemen gerelateerd aan je gezondheid, maar heb je niet met spoed zorg nodig? Dan mag je geen 112 bellen. Je kunt dan je huisarts bellen. De huisarts kan dan samen met jou bepalen of er een ambulance nodig is. Mocht dit het geval zijn, dan zal de huisarts een ambulance voor je bellen. Huisartsen zijn op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 bereikbaar. Heb je buiten deze werktijden een huisarts nodig, dan kun je de huisartsenpost bellen.
Contact met meldkamer
Bel je in Nederland 112 met een mobiele telefoon, dan krijg je direct de landelijke meldkamer aan de lijn. Bel je met een vaste lijn, dan krijg je de meldkamer van je eigen regio aan de lijn. De centralist zal direct vragen in welke plaats je hulp nodig is. Daarnaast wordt er gevraagd welke hulp je nodig hebt: de brandweer, ambulance of politie. Is er sprake van een medisch spoedgeval en je vraagt om een ambulance, dan word je direct doorverbonden met de meldkamer van de ambulancezorg in je regio. Iemand met een verpleegkundige achtergrond zal je verder te woord staan. Benieuwd naar de laatste alarmeringen en meldingen in de provincie Gelderland? Volg dan het laatste nieuws van 112 Gelderland.
Wel of geen ambulance?
Mocht er inderdaad direct met spoed medische zorg nodig zijn, dan zal een ambulance zo snel mogelijk jouw kant opkomen. De meldkamer van de ambulancezorg zal beslissen of dit inderdaad het geval zijn. Deze persoon heeft namelijk alle expertise en ervaring om te beoordelen of de ambulance moet komen. Het kan ook voorkomen dat de specialist beslist dat er geen ambulancezorg nodig is. Wanneer dit het geval is, word je als beller geadviseerd wie je vervolgens het beste kunt contacteren, zoals de huisarts of het ziekenhuis. Dankzij de zorgvuldige afweging van de meldkamer specialist blijven er altijd ambulances beschikbaar voor echte noodgevallen.