De gezondheidsvoordelen van thee

Dat het drinken van thee gezondheidsvoordelen heeft, is alom bekend. Thee, maar dan zonder suiker, staat niet voor niets op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar welke zijn de voordelen precies? Hier gaan we op die vraag in. Maar eerst komt voor de volledigheid de vraag aan de orde wat thee is.

Wat is thee?

Officieel is thee een drank die ontstaat door heet water te gieten op gedroogde bladeren van de theeplant (Camellia sinensis). Daardoor komen stoffen uit de bladeren vrij, die zich met het water mengen. Er bestaan echter ook kruidenthees. Daarvoor worden geen theebladen gebruikt, maar andere ingrediënten. Dan praten we onder meer over brandnetel, bonenkruid, bosaardbei, rooibos en kamille. Maar ook gember, fruit, specerijen en bloemen worden gebruikt. We komen nog terug op de gezondheidsvoordelen van gember.

Zwarte versus groene zwarte thee

Bij ‘echte’ thee kunnen we onderscheid maken tussen zwarte en groene thee. Zwarte thee wordt in Nederland meer gedronken dan groene thee. Zwarte thee is compleet geoxideerd. Er zijn landen waar de naam rode thee ervoor wordt gebruikt. Groene thee is daarentegen minimaal geoxideerd. Het voedingscentrum raadt aan om dagelijks drie koppen zwarte of groene thee te drinken. Die theevarianten hebben niet exact dezelfde gezondheidsvoordelen. We noemen hier de volgende. Beide varianten verkleinen het risico van een beroerte. Vijf koppen zwarte of drie koppen groene thee verlagen de bloeddruk.  Dagelijks drie koppen groene thee drinken, verlaagt mogelijk het gehalte van het slechte cholesterol (LDL) in ons bloed. Vier koppen groene of zwarte thee reduceren mogelijk de kans op diabetes type 2.

Gemberthee

Zoals we al eerder opmerkten, kan thee uit allerlei ingrediënten zijn samengesteld. We lichten hier de gember eruit. De gezondheidsvoordelen van gember zijn onder meer dat het de maag doet bedaren. Gember heeft ook een kalmerend effect op onze geest. Ons immuunsysteem wordt er door versterkt. Bovendien verbetert gember de bloedcirculatie en werkt verlichtend bij pijnlijke spieren.

Blaasontsteking

Volgens het Voedingscentrum dienen we dagelijks 1,5 á 2 liter drank binnen te krijgen. Dat kan nierproblemen en een blaasontsteking voorkomen. Groene thee en kamillethee lijken een extra bijdrage te leveren aan de bestrijding van een blaasontsteking. In groene thee zit de stof epicatechinegallaat (EGC), die de effecten van antibiotica vergroten. Kamillethee bevat antibacteriële en ontstekingsremmende stoffen.

Eten & drinken

De afvalberg van plastic rietjes: tijd voor verandering met duurzame alternatieven

Hoe vaak gebruik jij een rietje per dag? En hoe vaak doe jij dat tijdens je vakantie of tijdens een dagje uit? Als je net als de gemiddelde persoon bent, gebruik je waarschijnlijk een paar rietjes per week. Maar als je dat op jaarbasis uitrekent, kom je al snel op honderden rietjes per persoon. En […]

Read More
Eten & drinken

Russian Imperial stout in de zomer? Ja zeker!

Waar de meesten in de zomer graag een lekker fris wit biertje drinken, zijn er ook ontzettend veel mensen die gewoon een Russian Imperial stout bestellen. In principe is dat natuurlijk ook helemaal niet vreemd, want in de basis is het allebei heerlijk koel en verfrissend. Echter zal je je kunnen voorstellen, dat de frisse […]

Read More
Eten & drinken

Wist je dat je thuis veel liter bier kunt brouwen!

De echte bierliefhebber weet natuurlijk als geen ander hoe gemakkelijk het tegenwoordig is om thuis zijn of haar favoriete biertje te kunnen brouwen. Toch kun je met een starterspakket vaak niet meer dan 6 liter brouwen. Uiteraard kun je wel meerdere pakketten gebruiken, maar dan heb je ook de ruimte nodig. Tegenwoordig kun je heel […]

Read More