De afvalberg van plastic rietjes: tijd voor verandering met duurzame alternatieven

Hoe vaak gebruik jij een rietje per dag? En hoe vaak doe jij dat tijdens je vakantie of tijdens een dagje uit? Als je net als de gemiddelde persoon bent, gebruik je waarschijnlijk een paar rietjes per week. Maar als je dat op jaarbasis uitrekent, kom je al snel op honderden rietjes per persoon. En als je bedenkt dat er miljarden mensen op de wereld zijn, is het niet moeilijk om te begrijpen waarom plastic rietjes een enorm milieu- en afvalprobleem vormen. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame alternatieven beschikbaar. In dit blogpost bespreken we welke soorten duurzame rietjes er zijn, wat de nadelen van plastic rietjes zijn en wat de voordelen van duurzame rietjes zijn.

Welke soorten duurzame rietjes zijn er?

Er zijn een aantal verschillende soorten duurzame rietjes beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Sommige van de meest populaire opties zijn:

 • Rietjes van papier: Papieren rietjes zijn gemaakt van gerecycled papier en zijn een goede keuze voor degenen die op zoek zijn naar een biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic rietjes.
 • Rietjes van staal: Rietjes van staal zijn gemaakt van roestvrij staal en zijn een duurzame en herbruikbare optie. Ze zijn ook gemakkelijk te reinigen en kunnen in de vaatwasser worden gewassen.
 • Rietjes van glas: Hoewel ze misschien niet de meest praktische optie zijn, zijn rietjes van glas wel een duurzame keuze. Ze zijn gemaakt van gerecycled glas en kunnen oneindig vaak worden gereinigd en opnieuw gebruikt.
 • Rietjes van bamboe: Bamboe is een snelgroeiend gras dat biologisch afbreekbaar is, wat betekent dat bamboerietjes een goede duurzame optie zijn. Ze zijn ook sterk en duurzaam, dus je kunt ze vaak gebruiken voordat ze vervangen moeten worden.

Wat zijn de nadelen van plastic rietjes

Er zijn een aantal nadelen van plastic rietjes:

 • Ze zijn slecht voor het milieu: Plastic rietjes komen vaak terecht in rivieren en oceanen, waar ze kunnen bijdragen aan de vervuiling en de dood van mariene dieren die ze per ongeluk opnemen of verstrikt raken erin.
 • Ze zijn moeilijk te recyclen: Plastic rietjes zijn klein van formaat en kunnen daardoor moeilijk te recyclen zijn. Ze vallen vaak tussen de spleten van recyclingsmachines en eindigen daardoor vaak op de afvalstortplaats.
 • Ze kunnen giftige stoffen bevatten: Sommige plastic rietjes bevatten giftige stoffen, zoals BPA, die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen bij mensen die ze gebruiken.
 • Ze zijn slecht voor het tandvlees: Plastic rietjes zijn vaak ruwer dan papieren rietjes en kunnen daardoor irritatie en beschadiging van het tandvlees veroorzaken.
 • Ze zijn niet duurzaam: Plastic rietjes zijn niet biologisch afbreekbaar en blijven daardoor vrijwel eindeloos in het milieu ronddwalen, terwijl papieren rietjes biologisch afbreekbaar zijn.

Wat zijn de voordelen van duurzame rietjes? 

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van duurzame rietjes in plaats van wegwerprietjes:

 • Ze zijn beter voor het milieu omdat ze hergebruikt kunnen worden in plaats van na één gebruik weg te gooien. Dit kan helpen om afval te verminderen en de hoeveelheid plastic in de oceanen en in het milieu te verminderen.
 • Ze zijn vaak gemaakt van duurzame materialen zoals bamboe, glas of roestvrij staal, wat betekent dat ze biologisch afbreekbaar zijn en geen schade toebrengen aan het milieu na gebruik.
 • Ze zijn vaak herbruikbaar en gemakkelijk te reinigen, wat betekent dat je ze opnieuw kunt gebruiken in plaats van steeds weer nieuwe te moeten kopen.
 • Ze zijn vaak steviger en duurzamer dan wegwerprietjes, wat betekent dat ze langer meegaan en minder snel breken of beschadigen.
 • Ze zijn een manier om te laten zien dat je om het milieu geeft en een duurzame levensstijl nastreeft.

Eten & drinken

De gezondheidsvoordelen van thee

Dat het drinken van thee gezondheidsvoordelen heeft, is alom bekend. Thee, maar dan zonder suiker, staat niet voor niets op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar welke zijn de voordelen precies? Hier gaan we op die vraag in. Maar eerst komt voor de volledigheid de vraag aan de orde wat thee is. Wat […]

Read More
Eten & drinken

Russian Imperial stout in de zomer? Ja zeker!

Waar de meesten in de zomer graag een lekker fris wit biertje drinken, zijn er ook ontzettend veel mensen die gewoon een Russian Imperial stout bestellen. In principe is dat natuurlijk ook helemaal niet vreemd, want in de basis is het allebei heerlijk koel en verfrissend. Echter zal je je kunnen voorstellen, dat de frisse […]

Read More
Eten & drinken

Wist je dat je thuis veel liter bier kunt brouwen!

De echte bierliefhebber weet natuurlijk als geen ander hoe gemakkelijk het tegenwoordig is om thuis zijn of haar favoriete biertje te kunnen brouwen. Toch kun je met een starterspakket vaak niet meer dan 6 liter brouwen. Uiteraard kun je wel meerdere pakketten gebruiken, maar dan heb je ook de ruimte nodig. Tegenwoordig kun je heel […]

Read More