Het is belangrijk om afval te scheiden. Voor restafval is dit niet mogelijk. Het is echter ook weer geen grofvuil. Daarom doe je er goed aan een restafval container op MilieuServiceNederland.nl te zoeken. Zo kan je zorgen dat je het toch goed kan afvoeren. De vraag is dan natuurlijk wel wat er allemaal in mag. Het is belangrijk om te weten dat restafval verbrand wordt. De warmte wordt gebruikt voor energie om panden te verwarmen. Als restproduct blijven bodem-assen over. Dit wordt dan weer als zand of grind gebruikt. Welke producten horen in het restafval?
Wat kan er bij restafval?
Bedrijfsafval is vaak ook restafval. Er kan namelijk van alles in. Denk bijvoorbeeld aan theezakjes, koffiefilters en koffiepads. Daarnaast ook chipskokers, kauwgom en verpakkingen van bijvoorbeeld fastfood. Ook karton dat nat of vies is gaat erbij, denk aan pizzadozen. Daarnaast zijn luiers, zakdoekjes, tissues, keukenpapier, maandverband, tampons en incontinentiemateriaal ook restafval. Spullen als scheermesjes, spuitbussen, stofzuigerzakken, enveloppen met bubbels, geplastificeerd karton, ordners en andere mappen gooi je er ook in.
Afval dat geen andere plek heeft
Er is natuurlijk ook veel afval dat simpelweg geen andere plek heeft. Denk dan aan vogelkooizand en kattenbakkorrels. Ook hydrokorrels passen hierbij. Daarnaast is er materiaal zoals foto’s, kurken, vulmateriaal voor kussens, as uit de haard of barbecue, lucifers en doosjes, mondkapjes en wegwerphandschoenen. Dit zijn stuk voor stuk voorbeelden van materiaal dat nergens anders bij hoort en dat dus een plek bij het restafval moet krijgen. Op die manier kan je het toch op een goede manier laten verwerken.
Wat doe je er niet bij?
Natuurlijk zijn er ook materialen die er absoluut niet bij horen. Denk dan aan bouwafval. Wanneer je met puin en stenen te maken hebt, dan doe je die dus niet bij het restafval. Natuurlijk is ook asbest geen materiaal dat je hierbij gooit. Dit moet je door experts laten afvoeren op een veilige manier. Daarnaast is het ook belangrijk om voorzichtig om te springen met klein chemisch afval. Daarnaast pas je ook op met groter afval. Denk dan aan vloerbedekking, plastic en hout. Dit is allemaal grof afval dat een eigen plek krijgt.