Wanneer je misschien wel voor het eerst een huis wil gaan kopen kom je de term bouwkundige keuring veelvuldig tegen. Het is dan ook aan te raden om je erin te verdiepen wat dat dan allemaal precies betekent zo een bouwkundige keuring. Dit kan je namelijk nog wel eens wat geld op gaan leveren bij het kopen van je huis. Wat doet een bouwkundige keuring dan precies?
De roze wolk
Als je het huis van je dromen voor het eerst gezien hebt beland je misschien wel op een roze wolk. Doordat je op die roze wolk terecht bent gekomen zie je misschien wel dingen in het huis over het hoofd die niet in orde zijn.
Dit is natuurlijk niet wenselijk. In zo een geval is het aan te raden een bouwkundig expert in te laten schakelen. Deze zal door een neutrale bril naar het huis kijken en die zal alle gebreken voor je samenvoegen in een rapport.
In sommige gevallen betekent dat dat je heerlijk op je roze wolk kan blijven zitten, maar soms kan het ook zo zijn dat je van je roze wolk afgeslingerd wordt door de lijst aan gebreken die door de bouwkundig expert geconstateerd zijn.
Wat te doen bij gebreken na een bouwkundige keuring?
Dat er gebreken gevonden zijn wil niet meteen zeggen dat je je droomhuis aan je voorbij ziet schieten. In tegendeel zelfs. Het kan zelfs een voordeel zijn. De gebreken kunnen je helpen om de aankoopsom naar beneden te krijgen. Je zal dan wel zelf de gebreken op moeten lossen.
Je zou er ook voor kunnen kiezen de verkoper te vragen de kosten te dragen voor het oplossen van de gebreken. In dat geval moet het door erkende bedrijven gebeuren zodat er garantie op de reparaties te verhalen zijn. Hier zitten dus wel regels aan verbonden
Welke bouwkundige expert moet je inschakelen?
Waar je op moet letten is dat de bouwkundige gecertificeerd is en ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Dit is een voorwaarde die opgenomen is in de Nationale Hypotheekgarantie. De expert moet ook volledig onafhankelijk zijn.