Heb jij hooikoorts? De kans is groot dat je hooikoorts hebt of iemand kent die hooikoorts heeft. In Europa heeft namelijk maar liefst 1 op de 8 mensen hooikoorts. Een behoorlijk aantal dus. Het is gelukkig geen ziekte waar je aan kunt overlijden maar wel ontzettend veel last van kunt hebben. Het kan je kwaliteit van leven flink beïnvloeden. Iets waar je graag vanaf wil komen dus.
Wat is hooikoorts?
De term hooikoorts is bij vrijwel iedereen wel bekend. Officieel heet het eigenlijk allergische rinitis en is een verzamelnaam voor een graspollen- en/of boompollenallergie. Wanneer je precies last hebt van hooikoorts is afhankelijk van voor welke soort gras of boom je allergisch bent.
Bij hooikoorts of allergische rinitis reageert jouw immuunsysteem overdreven heftig op het inademen van stuifmeel van bloeiende bomen en/of grassen. De reactie lijkt vaak op een flinke verkoudheid met klachten als niezen, verstopte neus of loopneus. Ook kunnen je ogen gaan tranen, rood worden en jeuken. Sommige mensen krijgen ook benauwdheidsklachten, een piepende ademhaling of moeten vaak hoesten.
Bovenstaande symptomen zijn op zich allemaal al erg vervelend maar kunnen op hun beurt ook weer zorgen voor andere klachten:
- Slecht slapen
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Concentratieproblemen
- Koortsig gevoel
Wat kun je tegen hooikoorts doen?
Bij milde klachten maar ook wanneer je al onder behandeling bent, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te proberen te verminderen:
- Houd ramen en deuren gesloten. Volledig binnen blijven is vaak onmogelijk. Op deze manier houd je zoveel mogelijk pollen buiten de deur zodat je binnen minder tot geen klachten krijgt.
- Probeer rond avond binnen te blijven met gesloten ramen en deuren. Rond de avond is de concentratie van de pollen namelijk het hoogst.
- Zoek het niet op. Ga bijvoorbeeld niet grasmaaien bij een graspollenallergie en geen uitgebreide boswandelingen maken bij een boompollenallergie.
- Hoe lekker en fris ook, hang je was beter niet buiten in de periode dat jouw hooikoorts de kop op steekt. De pollen gaan namelijk in de pas gewassen kleding en beddengoed zitten waardoor je in huis ook weer meer klachten kunt krijgen.
- Ga niet in je ogen wrijven. Dat is natuurlijk ontzettend lastig wanneer je ogen vreselijk jeuken maar uiteindelijk maak je het hiermee alleen maar erger. Leg bijvoorbeeld even een koud nat washandje op je ogen. Dit kan tijdelijk wat verlichting bieden.
- Het kan helpen om een beetje vaseline aan de binnenzijde van je neus te smeren. Dit kan het stuifmeel namelijk tegen houden en zo de klachten ook wat verminderen.
- Draag buiten een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder snel in je ogen terecht en kan oogklachten wat verminderen
- Wil je lekker op vakantie? Kies in de periode dat je hooikoorts hebt dan voor een plek aan zee en niet op het platteland of bij het bos.
Deze tips kunnen hooikoortsklachten flink verminderen maar vaak is dit ook niet voldoende. In dat geval kun je speciale medicatie gaan gebruiken. Er zijn tabletjes, neussprays en oogdruppels te koop bij de drogist. Ook kunnen de huisarts of een medisch specialist speciale medicatie voorschrijven.
Hoe kom ik van mijn hooikoorts af?
De genoemde tips en medicatie zorgen ervoor dat de symptomen van je hooikoorts afnemen en in sommige gevallen helemaal verdwijnen. Ze genezen je hooikoorts niet. Zonder medicatie of voorzorgsmaatregelen komen de klachten weer terug. Wanneer ze hiermee verdwijnen of voor jou voldoende afnemen dan kun je hiermee doorgaan.
Wanneer de klachten niet (voldoende) afnemen of juist toenemen dan kun je samen met een medisch specialist kijken of je de oorzaak van de hooikoorts kunt aanpakken. Deze behandeling heet immunotherapie. Immunotherapie kan er aan het einde van de behandeling voor zorgen dat de hooikoorts voorkomen wordt. Het is echter niet voor iedereen geschikt en kan alleen worden voorgeschreven door een medisch specialist. Bij bijvoorbeeld een kliniek als Optimum Clinics kun je terecht voor informatie en het doen van een allergietest. Na een verwijzing van je huisarts kun je al binnen een paar dagen terecht. Hier werken een dermatoloog, KNO-arts, longarts en een gespecialiseerde verpleegkundige samen om jouw allergie aan te pakken.