Welk vuurwerk mag je wel/niet afsteken met oud en nieuw?

vuurwerk

Dit jaar is het kopen en afsteken van vuurwerk eenmalig verboden. Dat is omdat er veel druk is in de zorg en de handhaving en door het verbieden van vuurwerk wordt de druk op deze essentiële beroepen ontlast. Bepaald vuurwerk mag nog worden afgestoken. Wil je graag vuurwerk fonteinen afsteken? Lees hieronder of dat mag! 

Wat mag wel en wat mag niet?

Dit jaar geldt er een verbod voor vuurwerk. Kindervuurwerk, ook wel categorie F1-vuurwerk genoemd, mag wel verkocht worden en worden afgestoken. Sterretjes, ijsfonteinen en knalerwten vallen hier bijvoorbeeld onder. Sinds 1 december 2020 is er ook een verbod op knalvuurwerk. Heb je al eerder vuurwerk aangeschaft? Dan mag dat dus niet afgestoken worden. 

Illegaal vuurwerk

Wanneer is vuurwerk illegaal? Dat is altijd lastig om te zeggen. Vaak ziet illegaal vuurwerk er hetzelfde uit en wordt het ook soms aangeboden via de reguliere weg. Voor illegaal vuurwerk geldt de volgende vuistregel: het vuurwerk is illegaal als het niet in de legale handel en binnen verkoopdagen die vastgesteld zijn wordt verkocht. Je kunt hierbij denken aan lawinepijlen, Chinese rollen en strijkers. Illegaal vuurwerk is gevaarlijk omdat het niet wordt getest en gekeurd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een lont te snel opbrandt of dat er te veel kruit in zit. Er zijn veel mensen die zelf vuurwerk maken en afsteken maar dat is enorm gevaarlijk. 

Bekeuringen en overtredingen

Heb je een vuurwerkovertreding gekregen van de politie? Jongeren krijgen vaak eerst een taakstraf. Maar gevangenisstraffen kunnen enorm oplopen, het ligt aan hoe zwaar de overtreding was. Het OM beschouwt Oud & Nieuw als een evenement en daarom is er een verzwaringsfactor van 75 procent. Je kunt een straf krijgen als afsteker van het vuurwerk, maar ook als handelaar. Jammer dat je geen vuurwerk af kunt steken en natuurlijk is illegaal vuurwerk al helemaal geen optie. Helaas dus geen vuurwerk fonteinen dit jaar, maar gelukkig wel nog het kindervuurwerk. 

Veilig vuurwerk afsteken

Ga jij komende jaarwisseling vuurwerk afsteken? Dan wil je niet op de eerste hulp belanden. Daarom is het van belang om rekening te houden met je eigen veiligheid en natuurlijk ook van omstanders. Ten eerste is het zeer verstandig om bij het afsteken van vuurwerk altijd een vuurwerkbril te dragen. Zo voorkom je oogletsels. Het staat misschien niet zo mooi, maar biedt je ogen wel de nodige bescherming. Verder dien je al het vuurwerk volgens de handleiding af te steken.

Vrije tijd

Hoe kies ik het best een nieuw kapsel

Wanneer je op straat kijkt, zie je ongelofelijk veel verschillende stijlen. En daarmee bedoel ik niet enkel kleren of outfit gewijs. Uiteraard gebruiken zeer veel mensen kleren, schoenen en accessoires om hun stijl mee te tonen aan de rest van de wereld. Dit zegt namelijk ook veel over hun persoonlijkheid en zo tonen ze dit. […]

Read More
Financiële problemen, kijk naar deze oplossingen
Vrije tijd

Financiële problemen, kijk naar deze oplossingen

Veel bedrijven gaan failliet vanwege financiële problemen. De meest voorkomende financiële problemen waarmee bedrijven worden geconfronteerd, zijn een beperkte cashflow en te veel schulden. Als je geldproblemen hebt, kan het zijn dat je hulp nodig hebt van een financieel adviseur. Ook kan het handig zijn om juridische hulp in te schakelen. Om de juiste oplossing […]

Read More
Nieuwe uitdaging bij de overheid, dat kan via deze manier
Vrije tijd

Nieuwe uitdaging bij de overheid, dat kan via deze manier

Als je bij de overheid werkt, dan kun je je kennis bijspijkeren door deel te nemen aan opleidingen rijksoverheid. Dit vakgebied biedt veel nieuwe uitdagingen. Dit komt omdat de regelgeving van de overheid continu verandert. Net als bij andere bedrijfssectoren is de operatie in de overheidsorganisaties afhankelijk van verschillende afdelingen zoals HR, ICT en financiën. […]

Read More