Welk vuurwerk mag je wel/niet afsteken met oud en nieuw?

vuurwerk

Dit jaar is het kopen en afsteken van vuurwerk eenmalig verboden. Dat is omdat er veel druk is in de zorg en de handhaving en door het verbieden van vuurwerk wordt de druk op deze essentiële beroepen ontlast. Bepaald vuurwerk mag nog worden afgestoken. Wil je graag vuurwerk fonteinen afsteken? Lees hieronder of dat mag! 

Wat mag wel en wat mag niet?

Dit jaar geldt er een verbod voor vuurwerk. Kindervuurwerk, ook wel categorie F1-vuurwerk genoemd, mag wel verkocht worden en worden afgestoken. Sterretjes, ijsfonteinen en knalerwten vallen hier bijvoorbeeld onder. Sinds 1 december 2020 is er ook een verbod op knalvuurwerk. Heb je al eerder vuurwerk aangeschaft? Dan mag dat dus niet afgestoken worden. 

Illegaal vuurwerk

Wanneer is vuurwerk illegaal? Dat is altijd lastig om te zeggen. Vaak ziet illegaal vuurwerk er hetzelfde uit en wordt het ook soms aangeboden via de reguliere weg. Voor illegaal vuurwerk geldt de volgende vuistregel: het vuurwerk is illegaal als het niet in de legale handel en binnen verkoopdagen die vastgesteld zijn wordt verkocht. Je kunt hierbij denken aan lawinepijlen, Chinese rollen en strijkers. Illegaal vuurwerk is gevaarlijk omdat het niet wordt getest en gekeurd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een lont te snel opbrandt of dat er te veel kruit in zit. Er zijn veel mensen die zelf vuurwerk maken en afsteken maar dat is enorm gevaarlijk. 

Bekeuringen en overtredingen

Heb je een vuurwerkovertreding gekregen van de politie? Jongeren krijgen vaak eerst een taakstraf. Maar gevangenisstraffen kunnen enorm oplopen, het ligt aan hoe zwaar de overtreding was. Het OM beschouwt Oud & Nieuw als een evenement en daarom is er een verzwaringsfactor van 75 procent. Je kunt een straf krijgen als afsteker van het vuurwerk, maar ook als handelaar. Jammer dat je geen vuurwerk af kunt steken en natuurlijk is illegaal vuurwerk al helemaal geen optie. Helaas dus geen vuurwerk fonteinen dit jaar, maar gelukkig wel nog het kindervuurwerk. 

Veilig vuurwerk afsteken

Ga jij komende jaarwisseling vuurwerk afsteken? Dan wil je niet op de eerste hulp belanden. Daarom is het van belang om rekening te houden met je eigen veiligheid en natuurlijk ook van omstanders. Ten eerste is het zeer verstandig om bij het afsteken van vuurwerk altijd een vuurwerkbril te dragen. Zo voorkom je oogletsels. Het staat misschien niet zo mooi, maar biedt je ogen wel de nodige bescherming. Verder dien je al het vuurwerk volgens de handleiding af te steken.

Vrije tijd

Haal Het Maximale Uit Je Erfgoed Door Slim Antieke Sieraden te Verkopen!

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist een schat aan antieke sieraden geërfd, en nu vraag je je af hoe je het beste uit deze fonkelende erfstukken kunt halen. Geen zorgen, want in deze blog geven we je een stapsgewijze handleiding over hoe je antieke sieraden kunt verkopen en het meeste kunt verdienen. Ontdek de Verborgen Schatten: Antieke […]

Read More
Vrije tijd

Hoe organiseer je een pooltoernooi met vrienden?

Poolen is een geweldige manier om tijd door te brengen met vrienden en familie. Het is een leuke en spannende activiteit die kan leiden tot geweldige herinneringen. Als je geïnteresseerd bent in het organiseren van een pooltoernooi met vrienden, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om het tot een succes […]

Read More
Blogs Vrije tijd

De leukste vlaggenlijnen en wat je ermee kunt

Tegenwoordig zijn vlaggen aan een lijn niet meer weg te denken wanneer het gaat om feestjes of andere gezellige bijeenkomsten. De verschillende typen vlaggetjes en kleurtjes kunnen elke ruimte omtoveren tot een mooi, feestelijk geheel. Of je nu kiest voor bedrukte, driehoekige of vierkante vlaggen, voor elke gelegenheid is er een gepaste vlaggenlijn. Ook wat […]

Read More