Rijbewijs halen, waar aan denken?

auto theorie

Misschien wil je binnenkort ook beginnen aan jouw rijbewijs halen. Maar hoe lang duurt het voordat je die in ontvangst neemt? En waar moet je mee rekening houden? Je leest het allemaal hier! 

Hoe lang? 

Dit is vooral afhankelijk van hoe snel je het zelf oppakt en snapt. Je kunt al auto theorie oefenen en het theorie examen halen als je 16 jaar bent. Vanaf 17 jaar kun je beginnen met het volgen van rijlessen. Hierbij is het belangrijk om goed in te schatten hoe snel je het oppakt. Jouw theoriecertificaat is namelijk maar 1,5 jaar geldig. Als je het theoriecertificaat al op je 16e behaalt, moet je nog een jaar wachten voordat je rijlessen mag volgen. Dan moet je ook nog eens binnen een half jaar jouw praktijkexamen voltooien. Als je snel bent dan is het dus wel mogelijk om op je 17e al een rijbewijs in ontvangst te nemen. 

Het gemiddelde aan lessen is ongeveer 39 lessen, voordat er een examen wordt gedaan. Als je uitgaat van een les per week, dan ben je dus al ruim 10 maanden bezig. Het is dus belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer je begint met het theorie examen. Het is gebruikelijk om eerst te beginnen met rijlessen en dan tussendoor het theorie examen te doen. Op deze manier heb je minder risico dat jouw theoriecertificaat verlopen is op het moment dat je jouw praktijkexamen wilt doen. 

Hoeveel kost het? 

Misschien betalen jouw ouders het wel, dan maakt het voor je niet heel veel uit. Maar als je het allemaal zelf moet betalen, is het wel handig om te weten hoeveel het kost. Op deze manier ben je voorbereid en weet je ook of je wel in één keer door kan gaan. Het zou jammer zijn als je tussendoor zou moeten stoppen met lessen, omdat je geen geld hebt. Zoals eerder genoemd is het gemiddelde aantal lessen die mensen volgen voor hun rijbewijs 39. De prijzen van een les verschillen per bedrijf, maar je bent gemiddeld 42 euro per les kwijt. Dit komt uit op een bedrag van 1.626 euro. 

Natuurlijk moet je niet alleen kijken naar de kosten van de rijlessen, maar ook het praktijkexamen. Gemiddeld doen mensen er twee keer over om hun rijbewijs te halen. Dit houdt dus in dat je twee praktijkexamens doet. De gemiddelde kosten hiervan zijn 522 euro. Dit is inclusief een extra rijles die je moet doen, voordat je weer opnieuw een examen mag doen. 

Naast de kosten van de lessen en het examen moet je ook nog een theorie-examen doen. Gemiddeld wordt er 2,5 keer gedaan over een theorie-examen en dit kost dan zo’n 82 euro. Ook komen er nog kosten bij zoals het afleggen van een gezondheidsverklaring, het volgen van een tussentijdse toets, het aanvragen van het rijbewijs en het maken van pasfoto’s voor het rijbewijs. 

In totaal kom je dan op een gemiddeld bedrag van 2.400 euro. Een flink bedrag dus. Natuurlijk scheelt het als je het sneller oppakt, maar het is goed om er mee rekening mee te houden. Zorg ervoor dat je dit bedrag hebt, voordat je begint met het volgen van lessen om tegenslagen te voorkomen.

Overig

Simpele airco van hoge kwaliteit: Fujitsu airco’s

Een airco in je huis hebben voor de warme zomervakantie of op je kantoor tijdens de warme werkdagen is bijna een must. Dan kun je net zo goed meteen een goede airco van hoge kwaliteit kopen. Daar vallen de Fujitsu airco’s volgens ons zeker onder. Deze airco’s van hoge kwaliteit gaan lang mee en zijn […]

Read More
fotoboek
Blogs Overig

Tips voor het maken van een fotoboek

Ben je van plan om een geweldig leuk fotoboek te maken? Dan ben je vast op zoek naar de beste tips en tricks. Je wilt er immers een mooi thema van maken waar je nog lang van kunt genieten. De beste tips hebben wij natuurlijk al voor je op rij gezet. Zodat je het mooiste […]

Read More
Overig

Coronamoeheid te lijf gaan

Echt bemoedigend is deze tijd natuurlijk niet, waarin ondernemers met de handen in het haar zitten, alle leuke activiteiten zijn afgelast en je de kans hebt om een dodelijk virus op te lopen. En ja, daar word je somber van. Zeker wanneer je merkt dat het virus zijn vat heeft op je directe omgeving. Misschien […]

Read More