Rijbewijs halen, waar aan denken?

auto theorie

Misschien wil je binnenkort ook beginnen aan jouw rijbewijs halen. Maar hoe lang duurt het voordat je die in ontvangst neemt? En waar moet je mee rekening houden? Je leest het allemaal hier! 

Hoe lang? 

Dit is vooral afhankelijk van hoe snel je het zelf oppakt en snapt. Je kunt al auto theorie oefenen en het theorie examen halen als je 16 jaar bent. Vanaf 17 jaar kun je beginnen met het volgen van rijlessen. Hierbij is het belangrijk om goed in te schatten hoe snel je het oppakt. Jouw theoriecertificaat is namelijk maar 1,5 jaar geldig. Als je het theoriecertificaat al op je 16e behaalt, moet je nog een jaar wachten voordat je rijlessen mag volgen. Dan moet je ook nog eens binnen een half jaar jouw praktijkexamen voltooien. Als je snel bent dan is het dus wel mogelijk om op je 17e al een rijbewijs in ontvangst te nemen. 

Het gemiddelde aan lessen is ongeveer 39 lessen, voordat er een examen wordt gedaan. Als je uitgaat van een les per week, dan ben je dus al ruim 10 maanden bezig. Het is dus belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer je begint met het theorie examen. Het is gebruikelijk om eerst te beginnen met rijlessen en dan tussendoor het theorie examen te doen. Op deze manier heb je minder risico dat jouw theoriecertificaat verlopen is op het moment dat je jouw praktijkexamen wilt doen. 

Hoeveel kost het? 

Misschien betalen jouw ouders het wel, dan maakt het voor je niet heel veel uit. Maar als je het allemaal zelf moet betalen, is het wel handig om te weten hoeveel het kost. Op deze manier ben je voorbereid en weet je ook of je wel in één keer door kan gaan. Het zou jammer zijn als je tussendoor zou moeten stoppen met lessen, omdat je geen geld hebt. Zoals eerder genoemd is het gemiddelde aantal lessen die mensen volgen voor hun rijbewijs 39. De prijzen van een les verschillen per bedrijf, maar je bent gemiddeld 42 euro per les kwijt. Dit komt uit op een bedrag van 1.626 euro. 

Natuurlijk moet je niet alleen kijken naar de kosten van de rijlessen, maar ook het praktijkexamen. Gemiddeld doen mensen er twee keer over om hun rijbewijs te halen. Dit houdt dus in dat je twee praktijkexamens doet. De gemiddelde kosten hiervan zijn 522 euro. Dit is inclusief een extra rijles die je moet doen, voordat je weer opnieuw een examen mag doen. 

Naast de kosten van de lessen en het examen moet je ook nog een theorie-examen doen. Gemiddeld wordt er 2,5 keer gedaan over een theorie-examen en dit kost dan zo’n 82 euro. Ook komen er nog kosten bij zoals het afleggen van een gezondheidsverklaring, het volgen van een tussentijdse toets, het aanvragen van het rijbewijs en het maken van pasfoto’s voor het rijbewijs. 

In totaal kom je dan op een gemiddeld bedrag van 2.400 euro. Een flink bedrag dus. Natuurlijk scheelt het als je het sneller oppakt, maar het is goed om er mee rekening mee te houden. Zorg ervoor dat je dit bedrag hebt, voordat je begint met het volgen van lessen om tegenslagen te voorkomen.

BMW winterbanden
Overig

Wat maakt originele BMW winterbanden een verstandige keuze

Wanneer de koudere maanden weer voor de deur staan is het verstandig om de banden van de auto te verwisselen. Daalt de temperatuur naar 7 graden of lager? Dan is het tijd om de winterbanden onder de auto te laten plaatsen. Wil je kwaliteit banden? Dan kies je voor originele BMW winterbanden of andere originele […]

Read More
Linkbuilding
Overig

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het doel van linkbuilding is om de autoriteit en het vertrouwen van een website te verhogen door middel van links vanaf andere websites. Dit kan leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten van zoekmachines, wat op zijn beurt kan leiden tot meer verkeer en conversies. Je […]

Read More
Post hbo opleidingen
Overig

Kies zo de beste HBO opleiding uit

Het kiezen van een HBO opleiding kan erg lastig zijn. Er is namelijk een groot aanbod in verschillende opleidingen beschikbaar. Het is ook nog eens zo dat dezelfde opleiding op meerdere locaties kan worden gevolgd. Hoe zorg je er dus voor dat je de juiste HBO opleiding uitkiest? In dit artikel vertellen we je er […]

Read More