Meer sportmogelijkheden in de woonwijk

Voetbal

Om het huizentekort aan te pakken worden er steeds meer nieuwe huizen gebouwd. In deze nieuwe wijken worden meestal ook openbare ruimtes ingedeeld. Er zijn verschillende doelen voor deze openbare ruimten. Dit zijn een aantal ideeën voor een goede invulling van een openbare ruimte.

Sportveld

Er bestaan allerlei verschillende soorten sportvelden, denk bijvoorbeeld aan voetbalvelden, basketbalvelden, tennisvelden en hockeyvelden. Volgens de KNVB trekken wekelijks 1,2 miljoen Nederlanders voetbalschoenen aan. Het is daarom een goed idee om meer openbare voetbalvelden te maken. Maar ook andere sporten worden steeds populairder. Door een deel van een openbare ruimte te vullen met een sportveld, kunnen kinderen, maar ook volwassenen elk moment een potje spelen. Ook als je niet een volledig team hebt om mee te spelen. 

Op één sportveld kunnen meerdere sporten worden uitgeoefend. Een bekend model is het kleine voetbal- en handbalveld met basketbal netten en twee hockey veld opties. Zo heb je in een kleine ruimte relatief veel sportmogelijkheden.

Buiten fitness

Doordat de afgelopen jaren sportscholen meerdere keren dicht moesten, zijn veel mensen fanatiek naar buiten gegaan om te sporten. Als buiten meer sporttoestellen zijn, wordt sport ook toegankelijker voor iedereen omdat je er dan gratis gebruik van kunt maken. Er zijn verschillende soorten sporttoestellen:

  • Sisu Fitness en outdoor fitness toestellen: Een soort buitensportschool waar je veilig kunt trainen. Dit is een prima plek voor mensen om eerst eens te kijken of ze sporten leuk vinden. 
  • Bootcamp & calisthenics: Dit zijn sterk groeiende sporten! Bootcamp is een manier om je doorzettingsvermogen te trainen. Calisthenics is een sport waar je veel spierkracht mee bouwt en vooral ook de controle over je lichaam traint.
  • Beweegtuin voor senioren: Veel mensen gaan door de jaren heen steeds minder sporten, terwijl je spier- en botmassa afneemt omdat je ouder wordt en een van de grootse oorzaken van overlijden bij ouderen een blessure is na een val. Een beweegtuin kan senioren helpen om fit genoeg te blijven om de dagelijkse dingen te kunnen blijven doen.

Met een QR-code kun je dan op je telefoon toegang krijgen tot online training video’s. Hiermee kan iedereen een work-out vinden die bij hem of haar past.

Skatepark

Sinds de corona pandemie zijn steeds meer kinderen begonnen met skateboarden. In de afgelopen Olympische Zomer Spelen was skateboarden voor het eerst onderdeel, waardoor de bekendheid van skateboarden nog meer is gegroeid. Ook zie je steeds meer mensen op stepjes die trucjes leren in een skatepark. Er bestaan veel oude en gevaarlijke skateparken in Nederland en het is van groot belang dat wijken veiligere opties gaan aanbieden! 

Freerun parkour

Freerunnen is een sport waarbij je vrij door een stad kunt rennen en springen. Het gaat er bij freerunnen om dat je zo gecontroleerd mogelijk sprongen en stappen uitvoert. Om dit veilig te kunnen leren, kun je het beste beginnen met oefenen in een freerunopstelling. Hier is de vloer iets zachter en de obstakels kleiner. Zo creëer je een veilige omgeving om te leren hoe je kunt voorkomen dat je valt en hoe je het beste kunt vallen.

Klimwanden

Dit zijn muren waarmee je kunt oefenen hoe je moet boulderen. Boulderen is een vrije vorm van klimmen op steenwanden of klimmuren. Je gebruikt hierbij geen touwen of veiligheidsharnas. Deze muren zijn in een openbare ruimte niet zo hoog als in een officiële klimhal.

Draai de wereld groen: Hoe jouw tweedehands fiets een verschil maakt
Uncategorized

Draai de wereld groen: Hoe jouw tweedehands fiets een verschil maakt

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kan het kiezen voor een tweedehands fiets een kleine, maar machtige stap zijn in de goede richting. Misschien denk je: “Hoe kan mijn keuze voor een tweedehands fiets nou echt impact hebben?” Nou, bereid je voor op een verrassing! Deze blog duikt in de wondere wereld van […]

Read More
Apple Watch reparatie: Fix die glitch zonder switch!
Uncategorized

Apple Watch reparatie: Fix die glitch zonder switch!

Heb jij ook zo’n liefde-haat verhouding met je Apple Watch? Aan de ene kant is het je sportmaatje, je gezondheid guru, en je notificaties koning. Aan de andere kant… tja, laten we zeggen dat het soms meer voelt alsof je een klein, koppig kind om je pols hebt. Maar geen zorgen! Vandaag duiken we in […]

Read More
Een goede boekhouder is onmisbaar
Uncategorized

Een goede boekhouder is onmisbaar

In de wereld van ondernemerschap en bedrijfsvoering is er één essentieel onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar een cruciale rol speelt bij het succes van een onderneming: de boekhouder. Een goede boekhouder is niet alleen iemand die cijfers invoert en belastingaangiften doet; ze zijn de stille kracht achter de financiële gezondheid en […]

Read More