Karpervissen in Nederland

Karpervissen wordt een steeds populairdere hobby in Nederland. Dat komt doordat vele andere hobby’s niet uitgevoerd kunnen worden door corona en mensen het voor hun rust doen. Of je nu gaat nachtvissen of er maar een paar uurtjes zit, het is altijd een echte beleving. Lees in dit artikel meer over het karpervissen.

Waar zitten karpers?

Karpers kun je eigenlijk overal wel vangen, van kleine sloten tot rivieren. Er wordt vaak gedacht dat de karper alleen leeft in stilstaande wateren, maar dat is niet waar. Anders zouden ze ook niet in rivieren leven, wat trouwens ook van oorsprong hun leefgebied is. In Europa komen op Finland, Oost-siberië en de noordelijke delen van Scandinavië  overal karpers voor. Waar karpers niet voorkomen is in de zee. 

Benodigdheden om een karper te vangen

De karper valt niet onder de roofvissen, maar onder de alleseters. Ze komen aan eten door de bodem om te woelen. Om een karper te vangen hoef je niet met een blinker of kunstaas te gaan vissen, maar je kunt beter met mais vissen of boilies kopen. Met boilies lok je de karpers meer naar de plek, waar je je hengel uitgegooid hebt. Bij het karpervissen kun je de hengel één keer inwerpen en dan wachten totdat je beet hebt. Hieronder zijn de andere benodigdheden om een karper te vangen:

 • Hengel (die aardig sterk is).
 • Molen.
 • Onthaakmat.
 • Haakjes.
 • Dobber en lood.
 • Vislijn.
 • Visvergunning.
 • Alarmsysteem.

Extra benodigdheden voor nachtvissen:

 • Tent.
 • Stretcher.
 • Slaapzak.

Waar je bij karpers wel op moet letten is dat het erg schuwe vissen zijn, dus dan moet je redelijk stil zijn en  voorzichtig te werk gaan.

Records van de karper 

Hieronder nog een paar records van over karpers, zowel in Nederland als in het buitenland.

 1. De zwaarste karper die in het buitenland gevangen is, had een gewicht van 51,2 kilogram. Als bij een karper alleen de buik zal groeien, zou die zich uiteindelijk dood eten. Daarom is het van belang dat het skelet van de karper meegroeit met de rest van het lichaam, zodat die nog redelijk lang kan leven.
 2. In Nederland heeft de zwaarste karper een gewicht van 37,8 kilogram, het record ligt in de handen van Ian. Hij had de karper al een keer eerder gevangen, alleen was toen niet op tijd om een foto te maken.
 3. Het Nederlandse record van de langste karper staat op de naam van Joop met een lengte van 108 centimeter en een gewicht van 31,4 kilogram.

Vrije tijd

Hoe kies ik het best een nieuw kapsel

Wanneer je op straat kijkt, zie je ongelofelijk veel verschillende stijlen. En daarmee bedoel ik niet enkel kleren of outfit gewijs. Uiteraard gebruiken zeer veel mensen kleren, schoenen en accessoires om hun stijl mee te tonen aan de rest van de wereld. Dit zegt namelijk ook veel over hun persoonlijkheid en zo tonen ze dit. […]

Read More
Financiële problemen, kijk naar deze oplossingen
Vrije tijd

Financiële problemen, kijk naar deze oplossingen

Veel bedrijven gaan failliet vanwege financiële problemen. De meest voorkomende financiële problemen waarmee bedrijven worden geconfronteerd, zijn een beperkte cashflow en te veel schulden. Als je geldproblemen hebt, kan het zijn dat je hulp nodig hebt van een financieel adviseur. Ook kan het handig zijn om juridische hulp in te schakelen. Om de juiste oplossing […]

Read More
Nieuwe uitdaging bij de overheid, dat kan via deze manier
Vrije tijd

Nieuwe uitdaging bij de overheid, dat kan via deze manier

Als je bij de overheid werkt, dan kun je je kennis bijspijkeren door deel te nemen aan opleidingen rijksoverheid. Dit vakgebied biedt veel nieuwe uitdagingen. Dit komt omdat de regelgeving van de overheid continu verandert. Net als bij andere bedrijfssectoren is de operatie in de overheidsorganisaties afhankelijk van verschillende afdelingen zoals HR, ICT en financiën. […]

Read More