Karpervissen in Nederland

Karpervissen wordt een steeds populairdere hobby in Nederland. Dat komt doordat vele andere hobby’s niet uitgevoerd kunnen worden door corona en mensen het voor hun rust doen. Of je nu gaat nachtvissen of er maar een paar uurtjes zit, het is altijd een echte beleving. Lees in dit artikel meer over het karpervissen.

Waar zitten karpers?

Karpers kun je eigenlijk overal wel vangen, van kleine sloten tot rivieren. Er wordt vaak gedacht dat de karper alleen leeft in stilstaande wateren, maar dat is niet waar. Anders zouden ze ook niet in rivieren leven, wat trouwens ook van oorsprong hun leefgebied is. In Europa komen op Finland, Oost-siberië en de noordelijke delen van Scandinavië  overal karpers voor. Waar karpers niet voorkomen is in de zee. 

Benodigdheden om een karper te vangen

De karper valt niet onder de roofvissen, maar onder de alleseters. Ze komen aan eten door de bodem om te woelen. Om een karper te vangen hoef je niet met een blinker of kunstaas te gaan vissen, maar je kunt beter met mais vissen of boilies kopen. Met boilies lok je de karpers meer naar de plek, waar je je hengel uitgegooid hebt. Bij het karpervissen kun je de hengel één keer inwerpen en dan wachten totdat je beet hebt. Hieronder zijn de andere benodigdheden om een karper te vangen:

 • Hengel (die aardig sterk is).
 • Molen.
 • Onthaakmat.
 • Haakjes.
 • Dobber en lood.
 • Vislijn.
 • Visvergunning.
 • Alarmsysteem.

Extra benodigdheden voor nachtvissen:

 • Tent.
 • Stretcher.
 • Slaapzak.

Waar je bij karpers wel op moet letten is dat het erg schuwe vissen zijn, dus dan moet je redelijk stil zijn en  voorzichtig te werk gaan.

Records van de karper 

Hieronder nog een paar records van over karpers, zowel in Nederland als in het buitenland.

 1. De zwaarste karper die in het buitenland gevangen is, had een gewicht van 51,2 kilogram. Als bij een karper alleen de buik zal groeien, zou die zich uiteindelijk dood eten. Daarom is het van belang dat het skelet van de karper meegroeit met de rest van het lichaam, zodat die nog redelijk lang kan leven.
 2. In Nederland heeft de zwaarste karper een gewicht van 37,8 kilogram, het record ligt in de handen van Ian. Hij had de karper al een keer eerder gevangen, alleen was toen niet op tijd om een foto te maken.
 3. Het Nederlandse record van de langste karper staat op de naam van Joop met een lengte van 108 centimeter en een gewicht van 31,4 kilogram.

Vrije tijd

Haal Het Maximale Uit Je Erfgoed Door Slim Antieke Sieraden te Verkopen!

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist een schat aan antieke sieraden geërfd, en nu vraag je je af hoe je het beste uit deze fonkelende erfstukken kunt halen. Geen zorgen, want in deze blog geven we je een stapsgewijze handleiding over hoe je antieke sieraden kunt verkopen en het meeste kunt verdienen. Ontdek de Verborgen Schatten: Antieke […]

Read More
Vrije tijd

Hoe organiseer je een pooltoernooi met vrienden?

Poolen is een geweldige manier om tijd door te brengen met vrienden en familie. Het is een leuke en spannende activiteit die kan leiden tot geweldige herinneringen. Als je geïnteresseerd bent in het organiseren van een pooltoernooi met vrienden, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om het tot een succes […]

Read More
Blogs Vrije tijd

De leukste vlaggenlijnen en wat je ermee kunt

Tegenwoordig zijn vlaggen aan een lijn niet meer weg te denken wanneer het gaat om feestjes of andere gezellige bijeenkomsten. De verschillende typen vlaggetjes en kleurtjes kunnen elke ruimte omtoveren tot een mooi, feestelijk geheel. Of je nu kiest voor bedrukte, driehoekige of vierkante vlaggen, voor elke gelegenheid is er een gepaste vlaggenlijn. Ook wat […]

Read More