Karpervissen in Nederland

Karpervissen wordt een steeds populairdere hobby in Nederland. Dat komt doordat vele andere hobby’s niet uitgevoerd kunnen worden door corona en mensen het voor hun rust doen. Of je nu gaat nachtvissen of er maar een paar uurtjes zit, het is altijd een echte beleving. Lees in dit artikel meer over het karpervissen.

Waar zitten karpers?

Karpers kun je eigenlijk overal wel vangen, van kleine sloten tot rivieren. Er wordt vaak gedacht dat de karper alleen leeft in stilstaande wateren, maar dat is niet waar. Anders zouden ze ook niet in rivieren leven, wat trouwens ook van oorsprong hun leefgebied is. In Europa komen op Finland, Oost-siberië en de noordelijke delen van Scandinavië  overal karpers voor. Waar karpers niet voorkomen is in de zee. 

Benodigdheden om een karper te vangen

De karper valt niet onder de roofvissen, maar onder de alleseters. Ze komen aan eten door de bodem om te woelen. Om een karper te vangen hoef je niet met een blinker of kunstaas te gaan vissen, maar je kunt beter met mais vissen of boilies kopen. Met boilies lok je de karpers meer naar de plek, waar je je hengel uitgegooid hebt. Bij het karpervissen kun je de hengel één keer inwerpen en dan wachten totdat je beet hebt. Hieronder zijn de andere benodigdheden om een karper te vangen:

 • Hengel (die aardig sterk is).
 • Molen.
 • Onthaakmat.
 • Haakjes.
 • Dobber en lood.
 • Vislijn.
 • Visvergunning.
 • Alarmsysteem.

Extra benodigdheden voor nachtvissen:

 • Tent.
 • Stretcher.
 • Slaapzak.

Waar je bij karpers wel op moet letten is dat het erg schuwe vissen zijn, dus dan moet je redelijk stil zijn en  voorzichtig te werk gaan.

Records van de karper 

Hieronder nog een paar records van over karpers, zowel in Nederland als in het buitenland.

 1. De zwaarste karper die in het buitenland gevangen is, had een gewicht van 51,2 kilogram. Als bij een karper alleen de buik zal groeien, zou die zich uiteindelijk dood eten. Daarom is het van belang dat het skelet van de karper meegroeit met de rest van het lichaam, zodat die nog redelijk lang kan leven.
 2. In Nederland heeft de zwaarste karper een gewicht van 37,8 kilogram, het record ligt in de handen van Ian. Hij had de karper al een keer eerder gevangen, alleen was toen niet op tijd om een foto te maken.
 3. Het Nederlandse record van de langste karper staat op de naam van Joop met een lengte van 108 centimeter en een gewicht van 31,4 kilogram.

motoraccu onderhoud
Vrije tijd

Alles wat je moet weten over motoraccu onderhoud

Heb jij een motor? Dit is een geweldig voertuig dat je veel plezier en comfort kan bieden. Daarbij is het echter wel van belang om je motor goed te onderhouden. Hierbij speelt de motoraccu ook een belangrijke rol. Beschik jij echter niet over veel kennis op het vlak van je motoraccu onderhouden? Maak je dan […]

Read More
Vrije tijd

Zeldzame voetbalshirts die veel geld waard zijn

Al jaren verzamelen mensen voetbalshirts. Sommige mensen verzamelen ze misschien omdat ze fan zijn van het team, terwijl anderen ze misschien verzamelen omdat ze zeldzaam of uniek zijn. Er zijn ook mensen die als hobby voetbalshirts verzamelen. Sommige mensen hebben misschien maar een paar voetbalshirts, terwijl anderen er honderden of zelfs duizenden hebben. Zeldzame voetbalshirts […]

Read More
Vrije tijd

Laat je creatieve zelf los

Vandaag de dag leven we in een gehaaste maatschappij. Naast werken of studeren, moet je ook nog voldoende tijd vrij maken voor je familie en vrienden én ook een huishouden runnen. Daarom is het belangrijk om af en toe eens tot rust te komen door wat me-time in te plannen en dingen te doen waar […]

Read More