De voordelen en nadelen van elektrische verwarming

elektrische verwarming

Over het algemeen wordt er in een woning of in een grotere (bedrijfs)ruimte gebruik gemaakt van radiatoren en centrale verwarming. Echter, in sommige ruimtes loont het niet om hier verwarmingsradiatoren aan te leggen of te plaatsen en dan biedt een elektrische verwarming uitkomst. In de loop der tijd zijn deze ook stukken zuiniger in gebruik geworden ook, nog een voordeel! Zeker met de stijgende energieprijzen waarvan de gasprijzen de pan uit rijzen, kan een elektrische kachel een goede optie zijn. We zullen enkele voor-en nadelen van elektrische verwarming bespreken. Mocht je deze willen aanschaffen, dan kan je hiermee wellicht een weloverwogen keuze maken of tot aanschaf over gaan. 

Enkele voordelen van elektrische verwarming op een rij

  • Snelle verwarming: het kan zijn dat enkele ruimtes in een woning of bijvoorbeeld een stacaravan, chalet of bedrijfsruimte niet goed te verwarmen zijn of in ieder geval niet zo snel als je zou willen. Dan is een elektrische verwarming ideaal. Elektrische verwarming heeft een ingebouwde weerstand welke de vloeistof in de kachel opwarmt. Daardoor wordt de kachel snel warm en geeft ook meteen warmte af in de ruimte waar deze staat.  
  • Ecologisch: Voor het gebruik van een elektrische kachel is geen aardgas of andere fossiele brandstof nodig. Je hebt alleen elektriciteit nodig. Dan ben je dus tevens nog ecologisch verantwoord aan het verwarmen; twee vliegen in één klap!
  • Veiligheid: Centrale verwarming kan een risico op CO vergiftiging met zich meebrengen. Dat heb je met verwarmen door een elektrische verwarming niet. Ook is er rekening mee gehouden dat de elektrische verwarmingsplaten geen scherpe randen hebben en dus op dat gebied geen gevaar voor kinderen opleveren. Pas wel altijd goed op met elektrische kachels en kleine kinderen; de kachels worden namelijk snel erg warm. 
  • Gemakkelijk te plaatsen: wat wellicht wel een heel groot voordeel is van elektrische verwarming, is dat je hiervoor geen radiatoren (in of aan de muur) hoeft te plaatsen. Je zet deze neer en voilà; je hebt de te verwarmen ruimte binnen een mum van tijd behaaglijk warm.

Nadelen van elektrische verwarming

Er zijn niet veel nadelen aan verbonden, maar als we er één moeten noemen, dan is dat dat elektrische verwarming met name geschikt is voor bij verwarmen van een bepaalde ruimte bijvoorbeeld. Alleen verwarmen met elektrische verwarming kost uiteindelijk erg veel geld. In sommige situaties is wellicht een elektrische radiator voor in de slaapkamer of woonkamer dan een slimme optie. Elektrische verwarming is namelijk perfect voor relatief kleine (afgesloten) ruimtes in huis.

Huis & Tuin

Wandtegels als sfeerbepalers 

Wandtegels zijn meer dan een bouwmateriaal, namelijk vormen ze een essentieel onderdeel van het interieurdesign, met een grote invloed op de algehele uitstraling van een ruimte. Of het nu gaat om een verbouwing in de keuken of een vernieuwing van de badkamer, de juiste keuze van wandtegels kan een verbluffend effect hebben op de sfeer […]

Read More
Blogs Huis & Tuin

De psychologie van kleuren in de slaapkamer

De inrichting van je slaapkamer, inclusief de kleuren, speelt een belangrijke rol in je slaapkwaliteit. We brengen gemiddeld een derde van ons leven in de slaapkamer door, dus het is goed om aandacht te besteden aan de inrichting van deze ruimte. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de psychologie van kleuren in de slaapkamer […]

Read More
Blogs Huis & Tuin

De Sta-op Stoel: Comfort en Functionaliteit in één

Het vinden van de perfecte stoel kan een uitdaging zijn, vooral als je op zoek bent naar comfort, gemak en ondersteuning. Een sta-op stoel, ook wel een opstastoel genoemd, is een innovatieve oplossing die steeds populairder wordt bij mensen van alle leeftijden. Of je nu op zoek bent naar meer comfort in je dagelijks leven […]

Read More