De voordelen en nadelen van elektrische verwarming

elektrische verwarming

Over het algemeen wordt er in een woning of in een grotere (bedrijfs)ruimte gebruik gemaakt van radiatoren en centrale verwarming. Echter, in sommige ruimtes loont het niet om hier verwarmingsradiatoren aan te leggen of te plaatsen en dan biedt een elektrische verwarming uitkomst. In de loop der tijd zijn deze ook stukken zuiniger in gebruik geworden ook, nog een voordeel! Zeker met de stijgende energieprijzen waarvan de gasprijzen de pan uit rijzen, kan een elektrische kachel een goede optie zijn. We zullen enkele voor-en nadelen van elektrische verwarming bespreken. Mocht je deze willen aanschaffen, dan kan je hiermee wellicht een weloverwogen keuze maken of tot aanschaf over gaan. 

Enkele voordelen van elektrische verwarming op een rij

  • Snelle verwarming: het kan zijn dat enkele ruimtes in een woning of bijvoorbeeld een stacaravan, chalet of bedrijfsruimte niet goed te verwarmen zijn of in ieder geval niet zo snel als je zou willen. Dan is een elektrische verwarming ideaal. Elektrische verwarming heeft een ingebouwde weerstand welke de vloeistof in de kachel opwarmt. Daardoor wordt de kachel snel warm en geeft ook meteen warmte af in de ruimte waar deze staat.  
  • Ecologisch: Voor het gebruik van een elektrische kachel is geen aardgas of andere fossiele brandstof nodig. Je hebt alleen elektriciteit nodig. Dan ben je dus tevens nog ecologisch verantwoord aan het verwarmen; twee vliegen in één klap!
  • Veiligheid: Centrale verwarming kan een risico op CO vergiftiging met zich meebrengen. Dat heb je met verwarmen door een elektrische verwarming niet. Ook is er rekening mee gehouden dat de elektrische verwarmingsplaten geen scherpe randen hebben en dus op dat gebied geen gevaar voor kinderen opleveren. Pas wel altijd goed op met elektrische kachels en kleine kinderen; de kachels worden namelijk snel erg warm. 
  • Gemakkelijk te plaatsen: wat wellicht wel een heel groot voordeel is van elektrische verwarming, is dat je hiervoor geen radiatoren (in of aan de muur) hoeft te plaatsen. Je zet deze neer en voilà; je hebt de te verwarmen ruimte binnen een mum van tijd behaaglijk warm.

Nadelen van elektrische verwarming

Er zijn niet veel nadelen aan verbonden, maar als we er één moeten noemen, dan is dat dat elektrische verwarming met name geschikt is voor bij verwarmen van een bepaalde ruimte bijvoorbeeld. Alleen verwarmen met elektrische verwarming kost uiteindelijk erg veel geld. In sommige situaties is wellicht een elektrische radiator voor in de slaapkamer of woonkamer dan een slimme optie. Elektrische verwarming is namelijk perfect voor relatief kleine (afgesloten) ruimtes in huis.

elektra aanleggen
Huis & Tuin

Tips voor het aanleggen van elektra

Elektra aanleggen is niet per se iets wat je gewoonweg even wilt uitproberen. Toch elektriciteit is een groot element in elke woning. Of je het wilt aanleggen of dat er een probleem mee is er zijn toch mensen nodig die hier de nodige kennis over hebben. Hierdoor zijn het aantal gewonden ook lager uiteraard. Hoe […]

Read More
minigraver
Huis & Tuin

Mogelijkheden van een minigraver

Een minigraver is een ontzettend handig apparaat, maar is tegelijkertijd ook een flinke investering. Daarom is het nodig om goed over deze investering na te denken. Kijk hierbij ook naar eigenschappen als de gewichtsklasse, de mogelijkheden en de duurzaamheid. Wil je meer weten over de voordelen een minigraver? Hieronder zetten wij deze overzichtelijk voor je […]

Read More
afval
Huis & Tuin

Dit moet je weten over perscontainers

Heb je weleens gelezen over een perscontainer? Dit is een goede manier om ervoor te zorgen dat al het restafval in één container terecht kan. Een perscontainer maakt namelijk gebruik van een mechanisme waarbij het verzamelde grofvuil wordt samengeperst, indien deze container vol lijkt te raken. Een perscontainer is dus een manier waarop het afval […]

Read More