De voordelen en nadelen van elektrische verwarming

elektrische verwarming

Over het algemeen wordt er in een woning of in een grotere (bedrijfs)ruimte gebruik gemaakt van radiatoren en centrale verwarming. Echter, in sommige ruimtes loont het niet om hier verwarmingsradiatoren aan te leggen of te plaatsen en dan biedt een elektrische verwarming uitkomst. In de loop der tijd zijn deze ook stukken zuiniger in gebruik geworden ook, nog een voordeel! Zeker met de stijgende energieprijzen waarvan de gasprijzen de pan uit rijzen, kan een elektrische kachel een goede optie zijn. We zullen enkele voor-en nadelen van elektrische verwarming bespreken. Mocht je deze willen aanschaffen, dan kan je hiermee wellicht een weloverwogen keuze maken of tot aanschaf over gaan. 

Enkele voordelen van elektrische verwarming op een rij

  • Snelle verwarming: het kan zijn dat enkele ruimtes in een woning of bijvoorbeeld een stacaravan, chalet of bedrijfsruimte niet goed te verwarmen zijn of in ieder geval niet zo snel als je zou willen. Dan is een elektrische verwarming ideaal. Elektrische verwarming heeft een ingebouwde weerstand welke de vloeistof in de kachel opwarmt. Daardoor wordt de kachel snel warm en geeft ook meteen warmte af in de ruimte waar deze staat.  
  • Ecologisch: Voor het gebruik van een elektrische kachel is geen aardgas of andere fossiele brandstof nodig. Je hebt alleen elektriciteit nodig. Dan ben je dus tevens nog ecologisch verantwoord aan het verwarmen; twee vliegen in één klap!
  • Veiligheid: Centrale verwarming kan een risico op CO vergiftiging met zich meebrengen. Dat heb je met verwarmen door een elektrische verwarming niet. Ook is er rekening mee gehouden dat de elektrische verwarmingsplaten geen scherpe randen hebben en dus op dat gebied geen gevaar voor kinderen opleveren. Pas wel altijd goed op met elektrische kachels en kleine kinderen; de kachels worden namelijk snel erg warm. 
  • Gemakkelijk te plaatsen: wat wellicht wel een heel groot voordeel is van elektrische verwarming, is dat je hiervoor geen radiatoren (in of aan de muur) hoeft te plaatsen. Je zet deze neer en voilà; je hebt de te verwarmen ruimte binnen een mum van tijd behaaglijk warm.

Nadelen van elektrische verwarming

Er zijn niet veel nadelen aan verbonden, maar als we er één moeten noemen, dan is dat dat elektrische verwarming met name geschikt is voor bij verwarmen van een bepaalde ruimte bijvoorbeeld. Alleen verwarmen met elektrische verwarming kost uiteindelijk erg veel geld. In sommige situaties is wellicht een elektrische radiator voor in de slaapkamer of woonkamer dan een slimme optie. Elektrische verwarming is namelijk perfect voor relatief kleine (afgesloten) ruimtes in huis.

douche
Huis & Tuin

De voordelen van een mobiele douchecabine bij verbouwen

Het is misschien wel tijd geworden om de badkamer te verbouwen. Misschien omdat deze verouderd is, of misschien omdat je hem niet meer mooi vindt. Het is dan ook goed om te weten dat er altijd het nodige werk bij zal komen kijken. Het is dan ook belangrijk om voor een goede voorbereiding te zorgen. […]

Read More
Huis & Tuin

Hoe vind je de beste koffiemachine?

Nederlanders zijn van nature koffiedrinkers. Gemiddeld drinken we zo’n 2,4 koppen koffie per dag. Er even van uitgaande dat niet alle Nederlanders koffie drinken, maakt dat de koffiedrinkers onder ons dit echt wel zeer frequent doen. Dat maakt Nederlanders tevens tot één van de grootste koffieleuten ter wereld. Bizar! Het is dan ook niet zo […]

Read More
Blogs Huis & Tuin

Welke print past bij mijn interieur?

Wanneer je bezig bent met het inrichten of decoreren van je woning loop je vaak meerdere keren tegen de vraag aan; welke print past bij mijn huis? Of nou gaat om behang, de gordijnstof of een nieuw tafelzeil voor op tafel, iedere keer weer kom je voor de keuze te staan. Sommigen weten precies welke […]

Read More