De voordelen en nadelen van elektrische verwarming

elektrische verwarming

Over het algemeen wordt er in een woning of in een grotere (bedrijfs)ruimte gebruik gemaakt van radiatoren en centrale verwarming. Echter, in sommige ruimtes loont het niet om hier verwarmingsradiatoren aan te leggen of te plaatsen en dan biedt een elektrische verwarming uitkomst. In de loop der tijd zijn deze ook stukken zuiniger in gebruik geworden ook, nog een voordeel! Zeker met de stijgende energieprijzen waarvan de gasprijzen de pan uit rijzen, kan een elektrische kachel een goede optie zijn. We zullen enkele voor-en nadelen van elektrische verwarming bespreken. Mocht je deze willen aanschaffen, dan kan je hiermee wellicht een weloverwogen keuze maken of tot aanschaf over gaan. 

Enkele voordelen van elektrische verwarming op een rij

  • Snelle verwarming: het kan zijn dat enkele ruimtes in een woning of bijvoorbeeld een stacaravan, chalet of bedrijfsruimte niet goed te verwarmen zijn of in ieder geval niet zo snel als je zou willen. Dan is een elektrische verwarming ideaal. Elektrische verwarming heeft een ingebouwde weerstand welke de vloeistof in de kachel opwarmt. Daardoor wordt de kachel snel warm en geeft ook meteen warmte af in de ruimte waar deze staat.  
  • Ecologisch: Voor het gebruik van een elektrische kachel is geen aardgas of andere fossiele brandstof nodig. Je hebt alleen elektriciteit nodig. Dan ben je dus tevens nog ecologisch verantwoord aan het verwarmen; twee vliegen in één klap!
  • Veiligheid: Centrale verwarming kan een risico op CO vergiftiging met zich meebrengen. Dat heb je met verwarmen door een elektrische verwarming niet. Ook is er rekening mee gehouden dat de elektrische verwarmingsplaten geen scherpe randen hebben en dus op dat gebied geen gevaar voor kinderen opleveren. Pas wel altijd goed op met elektrische kachels en kleine kinderen; de kachels worden namelijk snel erg warm. 
  • Gemakkelijk te plaatsen: wat wellicht wel een heel groot voordeel is van elektrische verwarming, is dat je hiervoor geen radiatoren (in of aan de muur) hoeft te plaatsen. Je zet deze neer en voilà; je hebt de te verwarmen ruimte binnen een mum van tijd behaaglijk warm.

Nadelen van elektrische verwarming

Er zijn niet veel nadelen aan verbonden, maar als we er één moeten noemen, dan is dat dat elektrische verwarming met name geschikt is voor bij verwarmen van een bepaalde ruimte bijvoorbeeld. Alleen verwarmen met elektrische verwarming kost uiteindelijk erg veel geld. In sommige situaties is wellicht een elektrische radiator voor in de slaapkamer of woonkamer dan een slimme optie. Elektrische verwarming is namelijk perfect voor relatief kleine (afgesloten) ruimtes in huis.

Huis & Tuin

De voordelen van een kookeiland

Als je op een redelijk korte termijn een keuken gaat renoveren of gaat verbouwen, dan is de kans erg groot dat je op dit moment sterk aan het overwegen bent om een kookeiland in huis te halen. Dit omdat je hierdoor veel ruimte hebt om de mooiste gerechten klaar te maken en een eiland oogt […]

Read More
Huis & Tuin

Nieuwbouwhuis gekocht? Hoe begin je met inrichten?

Een nieuwbouwhuis kopen is een van de beste investeringen die je maar kunt doen. Je verhuist naar een woning met een lage energierekening, de woning is tot in detail strak afgewerkt en is ook nog eens gelegen in een gezellige en mooie woonwijk. Heb je onlangs een nieuwbouwhuis gekocht? En wil je deze graag in […]

Read More
groepenkast uitbreiden
Huis & Tuin

Groepenkast uitbreiden: wanneer is dit nodig?

Wanneer jij in een wat ouder huis woont, dan kan het heel goed zijn dat jouw groepenkast niet voldoende is om alle apparaten die jij gebruikt, te kunnen voorzien van stroom. De kans dat er dan kortsluiting ontstaat op het moment dat je de wasmachine en droger tegelijk aanzet is dan vrij groot. Om er […]

Read More