Constructief conserveren

Restjes weggooien? Kleine porties maken die je gemakkelijk kunt bewaren? Nee hoor! Dat is er helemaal niet meer bij. Nooit geweest, trouwens. Zeker niet zolang je beproefde methodes gebruikt.

Inmaken. Dé hobby van onze competitief ingestelde medemens. Telkens laten zien dat hij of zij de beste is, ten koste van een ander. Ga er maar aan staan!

Het is echter tevens een favoriete bezigheid van menig keukenprins(es). Zeker van iemand die graag zijn of haar gerechten lang goed houdt en/of ze met liefde uitdeelt aan anderen. Het was vroeger een veel gebruikte manier om voedsel langer te kunnen bewaren. En tegenwoordig maakt die gelukkig weer een opmars! Helemaal niet verkeerd dus om eens goed bij dit systeem stil te staan en het eens grondig onder de loep te nemen.

Dus grijp die weckpot en wat je er maar in wilt bewaren en lees mee!

Hoe werkt dit nou?

Heel eenvoudig, eigenlijk. Om dit proces tot een daverend succes te brengen, heb je de volgende zaken nodig.

Inhoud

We gaan niet je intelligentie beledigen door ervan uit te gaan dat je dit nog helemaal niet doorhad. Zonder inhoud heeft die pot immers bar weinig nut, vind je niet? Je vergist je echter wanneer je denkt dat enkel groenten en fruit geweckt kunnen worden. De glazen potten zijn namelijk ook zeer geschikt om vlees en vis in te bewaren!

Conserveermiddel

Zodra je luchtdichte pot met inhoud afgesloten is, ben je er nog niet. Je zult er namelijk ook een substantie aan moeten toevoegen die zorgt dat jouw etenswaren in een uitstekende conditie blijven verkeren. Afhankelijk van de inhoud gebruik je hiervoor azijn, suiker, zout of alcohol – die laatste alleen met een percentage dat boven de 19 uitsteekt. Doe je dit niet, dan zul je je ingemaakte ingrediënten of gerechten wel heel snel soldaat moeten maken voordat ze gaan bederven.

Weckpot

Maar natuurlijk! Hoewel die grondig op het hele inmaak proces moet worden voorbereid. Allereerst dompel je de glazen container in een sopje en maak je die goed schoon. De pot, niet het sopje. Daarna dompel je compleet die onder in kokend water. Ga je meerdere potten gebruiken om etenswaren in te maken? Kies dan voor een grote pan en leg er meerdere in, scheelt een boel tijd en energie.

Vervolgens schakel je het vuur uit en laat je geduldig het water afkoelen totdat je de potten er moeiteloos uit kunt halen. Zodra je zowel de potten als de bijbehorende deksels leeg hebt gegoten, laat je ze op een schone theedoek ondersteboven uitlekken.

Nu is eindelijk de tijd gekomen om je potten te vullen met zowel je ingrediënten als het bijbehorende conserveringsmiddel. Gebruik indien nodig een trechter om dit deel van het proces in goeie banen te leiden.

Met schone handen(!) draai je vervolgens het deksel vast – of je klikt het met behulp van de rubberen rand aan totdat het sluit. Zet de potten opnieuw onder water, tot zo’n ¾. Voorkom echter dmv een doek of rooster dat de onderkant geen contact maakt met de pan zelf!

Zet het vuur nogmaals aan; de duur is afhankelijk van de inhoud van de pot(ten). Controleer dat dan ook uitvoerig!
Zie? Iedereen kan inmaken. Ook als je niet sport.

Eten & drinken

De afvalberg van plastic rietjes: tijd voor verandering met duurzame alternatieven

Hoe vaak gebruik jij een rietje per dag? En hoe vaak doe jij dat tijdens je vakantie of tijdens een dagje uit? Als je net als de gemiddelde persoon bent, gebruik je waarschijnlijk een paar rietjes per week. Maar als je dat op jaarbasis uitrekent, kom je al snel op honderden rietjes per persoon. En […]

Read More
Eten & drinken

De gezondheidsvoordelen van thee

Dat het drinken van thee gezondheidsvoordelen heeft, is alom bekend. Thee, maar dan zonder suiker, staat niet voor niets op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar welke zijn de voordelen precies? Hier gaan we op die vraag in. Maar eerst komt voor de volledigheid de vraag aan de orde wat thee is. Wat […]

Read More
Eten & drinken

Russian Imperial stout in de zomer? Ja zeker!

Waar de meesten in de zomer graag een lekker fris wit biertje drinken, zijn er ook ontzettend veel mensen die gewoon een Russian Imperial stout bestellen. In principe is dat natuurlijk ook helemaal niet vreemd, want in de basis is het allebei heerlijk koel en verfrissend. Echter zal je je kunnen voorstellen, dat de frisse […]

Read More