Alles wat je moet weten over valeriaan

Valeriaan

Valeriaan kan je ondersteunen als je last hebt van onrustig slapen, al is het wel van belang dat je je huisarts inlicht als je het gebruik wilt starten. Dit geldt voor alle slaapmiddelen. Het is aan te raden om naar je huisarts te gaan als je langdurig last hebt van spanningen en slapeloze nachten. Het is niet gezegd dat dit middel bij jou het gewenste effect heeft. Het werkt niet bij iedereen, dus dat de buurvrouw er veel baat bij heeft zegt niets over jouw ervaring. En mocht je na enige tijd (1-2 weken) geen verbetering merken dan is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je verder helpen en eventueel andere medicatie voorschrijven.

Gebruik bij vliegangst en verslavend?

Het wordt ook wel vaak ingezet bij vliegangst, om even de randjes er af te halen. Over of valeriaan verslavend is wordt nog druk gesproken. Het is erg lastig te meten omdat het niet bij iedereen werkt en niet iedereen dezelfde mate van verslavingsgevoeligheid heeft.

Hoeveel van dit middel moet ik gebruiken?

Voor de juiste dosering verwijzen we je door naar de bijsluiter. De een heeft meer van dit middel nodig om de effecten te merken dan de ander, dus hier is niet een antwoord op te geven. Het advies wordt onder andere gebaseerd op geslacht.

Gebruik bij een (wens tot) zwangerschap?

Over valeriaan is te weinig bekend in combinatie met (mogelijke) zwangerschap. Overleg in dit geval altijd met je huisarts, misschien kun je tijdelijk starten met het gebruik van op een ander middel.

Een eventuele bijwerking

De meeste mensen kunnen valeriaan goed verdragen, wel is bekend dat maagdarmklachten zoals misselijkheid en buikpijn kunnen ontstaan tijdens het gebruik.

Het kan gevaarlijke situaties opleveren

Mocht je op je werk, bijvoorbeeld de bouwplaats, machines besturen of regelmatig auto moeten rijden dan word je afgeraden om valeriaan te gebruiken omdat dit je naar verwachting slaperig maakt. Dit kan logischerwijs gevaarlijke situaties opleveren. Het combineren van alcohol en dit middel wordt sterk afgeraden. Drank kan de kalmerende werking versterken en je nog suffer maken.

Gebruiken in combinatie met andere medicatie?

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Wat te doen bij een overgevoeligheidsreactie?

Mocht er een overgevoeligheidsreactie optreden dan is het de bedoeling dat je stopt met het gebruik en aan je huisarts doorgeeft dat je niet tegen (een ingrediënt van) dit middel kan.

Blogs Overig

Waar let je op als je een website laat maken?

Je bent al een tijdje ondernemer en je wil graag een website laten maken. In deze digitale wereld zoeken mensen alles online op, dus een website kan zeker niet missen. Of misschien heb je als ondernemer al heel lang dezelfde website en is het nu tijd voor iets nieuws. Je weet zelf niet goed waar […]

Read More
Overig

Kan je lopers makkelijk schoonmaken? En nog 5 andere weetjes over lopers

Lopers zijn een geweldige manier om een vleugje stijl en comfort aan je huis toe te voegen. Ze zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren, patronen en materialen, zodat je de perfecte kunt vinden die bij je inrichting past. Maar wist je dat er bij lopers meer komt kijken dan je op het eerste […]

Read More
Blogs Overig

4 tips om komende winter gasverbruik te besparen

De dagen worden al kouder, de zomer is ten einde. We gaan richting de herfst en daarna komt de winter eraan. We weten dat het met de stijgende energiekosten belangrijk is om te kijken naar mogelijkheden om energie te besparen. En richting de winter wordt dat extra belangrijk. Want hoe zorg je ervoor dat je […]

Read More