Alles wat je moet weten over de PCR-test

PCR test

De PCR-test is een gebruikelijke test die wordt gebruikt om de aanwezigheid van het coronavirus op te sporen. Het is een snelle en eenvoudige test om te laten doen, en hij kan je geruststellen als je je zorgen maakt over besmetting. Wil je weten wat een PCR-test allemaal doet en hoe het in zijn werking gaat? In dit artikel leggen wij je het haarfijn uit.

Wat is een PCR-test?

Een PCR-test is een Polymerase Chain Reaction -test. Het is een snelle en eenvoudige manier om de aanwezigheid van het coronavirus in jouw lichaam op te sporen. De PCR-test is veruit de meest gebruikte test om het coronavirus mee vast te stellen.

Hoe werkt de PCR-test?

Bij een PCR-test wordt met een wattenstaafje een uitstrijk genomen van slijm uit de neus en keel. Dit gaat naar een laboratorium voor de PCR-test. Als het virus in het slijm aanwezig is, maakt deze test kopietjes van een deel van het virus. Een stukje genetisch materiaal van het virus wordt sterk vermenigvuldigd, om het aan te kunnen tonen. De PCR-test heeft een zeer hoge gevoeligheid. Dit wil zeggen dat de PCR-test het virus ook oppikt bij iemand die weinig virus bij zich draagt of weinig virus meer bij zich draagt. Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur voordat je de uitslag van de test krijgt.

PCR-tests en Omicron variant

Volgens verschillende wetenschappers werken de vaccins minder goed tegen de omicron variant van het corona virus. Omicron wordt ook wel ‘corona in een nieuw jasje’ genoemd. Maar werken de normale pcr-tests wel tegen deze variant? Ja, de PCR-test herkent de structuren van het coronavirus nog steeds en dus is de PCR-test nog steeds betrouwbaar bij de omicron variant.

Wat zijn de voordelen van een PCR-test?

Een PCR-test is snel en gemakkelijk uit te voeren. De uitslag is zeer snel, zodat je weet of je al dan niet besmet bent. De PCR-test heeft dus ook een hoge gevoeligheid, wat betekent dat hij het virus oppikt, zelfs als er slechts sporen van aanwezig zijn. Dit maakt de PCR-test tot een van de meest betrouwbare tests op besmetting met het coronavirus. Maar; ieder voordeel heeft zo ook zijn nadeel. Een PCR-test is niet altijd en overal beschikbaar, niet ieder laboratorium biedt deze test aan. Dus als je per se een PCR-test wilt laten afnemen moet je misschien een stukje reizen om dit te laten doen.

Travel

Nairobi, een absoluut zeer bijzondere stad 

In heel veel landen is het zo dat de hoofdstad één van de meest bezienswaardige steden is welke het land in kwestie te bieden heeft. Bijgevolg is het eveneens zo dat het merendeel van de reizigers die er op vakantie gaan deze met stip helemaal bovenaan hun verlanglijstje plaatsen. Voor Afrikaanse landen is dat uiteraard […]

Read More
Travel

Dé ideale plek om te wonen, op slechts enkele uurtjes vliegen van hier!

Moest je dé ideale plek om te wonen kunnen toveren, hoe zou die er dan uit zien? Sluit je ogen, en probeer het je eens in te beelden. Hoogstwaarschijnlijk zou je verhuizen naar een plek die zonovergoten is. Misschien hoor je het ruisen van de golven al, want de kans is groot dat je perfecte […]

Read More
Travel

Camperverhuur: wat zijn de verschillende type campers en welke past bij jou?

Wil je deze vakantie een camper huren? Dan is het belangrijk om te weten welk type camper het beste bij jouw behoeften past. Er zijn verschillende soorten campers beschikbaar bij camperverhuurbedrijven en elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel zullen we de verschillende soorten campers bespreken en hoe je kunt bepalen […]

Read More