Alles wat je moet weten over de PCR-test

PCR test

De PCR-test is een gebruikelijke test die wordt gebruikt om de aanwezigheid van het coronavirus op te sporen. Het is een snelle en eenvoudige test om te laten doen, en hij kan je geruststellen als je je zorgen maakt over besmetting. Wil je weten wat een PCR-test allemaal doet en hoe het in zijn werking gaat? In dit artikel leggen wij je het haarfijn uit.

Wat is een PCR-test?

Een PCR-test is een Polymerase Chain Reaction -test. Het is een snelle en eenvoudige manier om de aanwezigheid van het coronavirus in jouw lichaam op te sporen. De PCR-test is veruit de meest gebruikte test om het coronavirus mee vast te stellen.

Hoe werkt de PCR-test?

Bij een PCR-test wordt met een wattenstaafje een uitstrijk genomen van slijm uit de neus en keel. Dit gaat naar een laboratorium voor de PCR-test. Als het virus in het slijm aanwezig is, maakt deze test kopietjes van een deel van het virus. Een stukje genetisch materiaal van het virus wordt sterk vermenigvuldigd, om het aan te kunnen tonen. De PCR-test heeft een zeer hoge gevoeligheid. Dit wil zeggen dat de PCR-test het virus ook oppikt bij iemand die weinig virus bij zich draagt of weinig virus meer bij zich draagt. Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur voordat je de uitslag van de test krijgt.

PCR-tests en Omicron variant

Volgens verschillende wetenschappers werken de vaccins minder goed tegen de omicron variant van het corona virus. Omicron wordt ook wel ‘corona in een nieuw jasje’ genoemd. Maar werken de normale pcr-tests wel tegen deze variant? Ja, de PCR-test herkent de structuren van het coronavirus nog steeds en dus is de PCR-test nog steeds betrouwbaar bij de omicron variant.

Wat zijn de voordelen van een PCR-test?

Een PCR-test is snel en gemakkelijk uit te voeren. De uitslag is zeer snel, zodat je weet of je al dan niet besmet bent. De PCR-test heeft dus ook een hoge gevoeligheid, wat betekent dat hij het virus oppikt, zelfs als er slechts sporen van aanwezig zijn. Dit maakt de PCR-test tot een van de meest betrouwbare tests op besmetting met het coronavirus. Maar; ieder voordeel heeft zo ook zijn nadeel. Een PCR-test is niet altijd en overal beschikbaar, niet ieder laboratorium biedt deze test aan. Dus als je per se een PCR-test wilt laten afnemen moet je misschien een stukje reizen om dit te laten doen.

Autoverzekering
Travel

De voordelen van de autoverzekering

Veel mensen zien autoverzekeringen als een noodzakelijk kwaad. Het is iets wat je moet hebben om te kunnen rijden, maar het kan duur zijn en het lijkt niet alles te dekken. Echter, er zijn eigenlijk veel voordelen aan het hebben van autoverzekering, zelfs buiten de wettelijke verplichting om het te hebben. Laten we een kijkje […]

Read More
camper kopen
Travel

Camper kopen, kies je voor een occasion of een nieuwe?

Kies je voor een camper occasion of toch een gloednieuw exemplaar? Ga je jouw camper huren of kopen? Dit zijn allemaal vragen waar je naar moet kijken wanneer je op zoek gaat naar een camper voor jouw vakantie met jouw gezin, vrienden of familie. Het is belangrijk om je vooraf goed in te lezen over […]

Read More
Ballonvis
Overig Travel

Alles wat je wil weten over de ballonvis

Veel mensen hebben gelijk een beeld voor zich als zij denken aan de naam ballonvis. Het beeld van een ronde vis met stekels zal iedereen ongetwijfeld bekend voorkomen. Maar wist je dat de ballonvis eigenlijk veel meer is dan dat? Veel mensen denken namelijk aan verschillende soorten vissen bij deze naam. Wat een ballonvis nu […]

Read More