4 creatieve ideeën voor oude binnendeuren

Als je denkt aan het hergebruiken van oude spullen, dan denk je waarschijnlijk niet aan je binnendeuren. Je kunt in dit geval overwegen om het deurbeslag van de deur opnieuw te gebruiken, maar de hele deur zelf? Wat zou je van of met een oude deur kunnen maken? Nou, eigenlijk heel veel!

Binnendeuren zijn zelfs vrij veelzijdig en kunnen in een verscheidenheid aan leuke DIY projecten gebruikt worden. Om jouw creativiteit een beetje op te peppen, zijn hieronder 4 unieke ideeën te vinden. Interessante doe-het-zelf projecten die je met oude binnendeuren kan doen nadat je de nieuwe binnendeuren online besteld hebt. 

Unieke boekenkasten

Er zijn verschillende soorten boekenkasten die jij met een oude binnendeur kunt maken. Een favoriet is daarbij het uitzagen van horizontale panelen, om deze vervolgens als planken te gebruiken. Door deze moderne look kan het licht simpel door de openingen die voor elke plank zijn gemaakt schijnen. Waardoor het nieuwe meubelstuk er minder opdringerig in de gebruikte kamer aanvoelt.

Als je niet veel ruimte voor zo’n grote deur hebt of als je een ongebruikte hoek in je huis voor een kast wilt gebruiken, zaag dan de deur gewoon verticaal in tweeën en maak er een hoek boekenkast of sieraden display kast  van. Dat is een bijzonder inspirerend idee over hoe creatief je een oude binnendeur kunt gebruiken en hoe dit bij kan dragen aan het verfraaien van jouw interieur. 

Een gigantische fotolijst

Ben je al een poosje op zoek geweest naar een opvallende manier om de foto’s van jouw bruiloft, kinderen of huisdieren weer te geven? Gebruik hiervoor simpel een oude deur met vensters, zoals een paneeldeur. Op die manier kun jij de vensters ervan als fotolijsten gebruiken.

En wees ook een beetje kunstzinnig met de oplossing die je uitkiest. Gebruik bijvoorbeeld zwart-wit foto’s en verf de deur geheel wit voor een soort moderne kunstmuseum look. Je kunt deze gigantische fotolijst ook in een hoek of tegen een muur zetten om er zo een compleet andere look van te maken. Of als je het idee leuk vindt, kun je voor spiegels in plaats van foto’s in de vensteropeningen gaan.

Omkleedscherm of roomdivider

Dezelfde deuren met glazen vensters doen ook prima dienst als een goedkope ruimteverdeler. Het zal op deze wijze een bijzondere dosis van rustieke charme aan elke kamer toevoegen. Het monteren van oude deuren met scharnieren is immers een uiterst eenvoudige manier om een kamerafscheiding te maken. Je hebt hier veelal drie of meer deuren voor nodig.

Het houten oppervlak van zo’n deur is bovendien een uitstekend canvas om er verschillende decoratie effecten op uit te proberen. Zo kun jij jouw handgemaakte scheidingswand perfect op het bestaande decor van een kamer afstemmen. Een felle kleur kan bijvoorbeeld een gedurfde statement in een neutrale kamer maken. Terwijl ornamenten die aan de witgekalkte zijkanten zijn gelijmd, de hergebruikte deuren een antieke uitstraling kunnen geven.

Allerlei soorten tafels

Er is niets meer uniek dan het maken van tafels van oude deuren. Je kunt zo’n deur geheel naar jouw eigen stijl aanpassen. Denk hierbij aan een salon- of bijzettafel, bureau of juist een hangtafel voor op jouw tuinterras. 

Maak er een lang bureau of grote eettafel van. Dit door de deur flink te schuren en het deurbeslag te verwijderen. Voeg er eventueel een groot stuk dekkend glas aan toe. Om zo een fijn glad oppervlak te creëren en het tegen morsen te beschermen. Of maak een hangtafel voor jouw veranda! Bevestig de deur met een aantal stukken touw aan het plafond van je veranda. Een kleine deur of een op maat gezaagde deur kan ook goed als een koffietafel dienst doen. Als je onder deze deur als toplaag nog een onderste plank toevoegt. Dan biedt dit een handige ruimte voor het opbergen van boeken, spelletjes en kussens. Je kunt deze tafel vervolgens laten zoals het is. Of er handige wielen aan toevoegen om het verplaatsbaar te maken.

Zoals je al hebt gelezen, zijn er voldoende mogelijkheden om creatief met een oude binnendeur aan de slag te gaan. Heb jij nu al een idee wat jij met jouw oude deuren gaat doen?

Huis & Tuin

Het inrichten van een vergaderruimte die inspireert

Weet je nog die keer dat je in een saaie, grijze ruimte zat te knikkebollen terwijl iemand met een monotone stem iets probeerde uit te leggen? Nou, dat is dus precies wat je niet wilt als je een kantine inrichting onder handen neemt of als je de vergaderruimte een make-over geeft. Laten we even eerlijk […]

Read More
Huis & Tuin

Wandtegels als sfeerbepalers 

Wandtegels zijn meer dan een bouwmateriaal, namelijk vormen ze een essentieel onderdeel van het interieurdesign, met een grote invloed op de algehele uitstraling van een ruimte. Of het nu gaat om een verbouwing in de keuken of een vernieuwing van de badkamer, de juiste keuze van wandtegels kan een verbluffend effect hebben op de sfeer […]

Read More
Blogs Huis & Tuin

De psychologie van kleuren in de slaapkamer

De inrichting van je slaapkamer, inclusief de kleuren, speelt een belangrijke rol in je slaapkwaliteit. We brengen gemiddeld een derde van ons leven in de slaapkamer door, dus het is goed om aandacht te besteden aan de inrichting van deze ruimte. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de psychologie van kleuren in de slaapkamer […]

Read More